هنگامی که میخواهیم سبکهای دکوراسیون را توضیح دهیم، معمولا سبک مدرن را با سبک معاصر اشتباه میگیریم. با اینکه از این دو کلمه به عنوان هممعنی یاد میشود، ولی در دکوراسیون و سبک کاملا متفاوت هستند. با مجله دکوراسیون هشتی همراه شوید تا با سبک مدرن و معاصر بیشتر آشنا شده و توضیح دهیم این سبکها از کجا نشات گرفته است.
سبک مدرن قبل از سبک معاصر بوده و اکثرا شروع جنبش مدرنیسم در غرب را از حدود ۱۸۶۰ میدانند که تا سال ۱۹۶۰ ادامه داشته است. و ریشه در سبک اسکاندیناوی دارد که در مطالب بعدی حتما از آن سخن خواهیم گفت. با رشد صنعت، مدرنیسم، انواع و اقسام خانهها و مبلمان را در اختیار مردم عامه قرار داد و تحولی جدید در آن عصر ایجاد کرد.
در نقطه مقابل، سبک معاصر به ترند و استایلهای زمان حال اشاره دارد و همواره در حال به روز شدن است. سبک معاصر، به اکنون و حال اشاره دارد و همیشه در حال تکامل است .
تفاوت سبک مدرن و معاصر در دکوراسیون داخلی چیست؟
همانطور که قبلا اشاره کردیم سبک معاصر به زمان حال برمیگردد و میتوان گفت سبک روانتری است. سبک مدرن قالبی تعریف شده دارد که تمرکز بر خطوط منظم و ساده با حداقل تزیینات را دارد.
۱_ متریال:
در سبک مدرن اکثرا از مصالح طبیعی مثل چوب استفاده میشود، عناصر الهام گرفته از طبیعت نقش زیادی در طراحی سبک مدرن دارند. طراح باید بتواند بدون اینکه خللی در سادگی فضا بوجود آورد، راحتی و گرمای محیط را هم حفظ کند. در حالی که در سبک معاصر علاوه بر عناصر طبیعی، از فلز و شیشه، بتن و فولاد نیز استفاده میشود. در سبک معاصر از طرحها و الگوهای پیچیده باید خودداری کرد تا سادگی و زیبایی این سبک حفظ شود.
۲_ فرم و خطوط:
سبک مدرن تاکید بر خطوط منظم و صاف دارد در حالی که در سبک معاصر، خطوط منحنی هم به اندازه خطوط صاف و منظم، دارای اهمیت هستند. به طور مثال در طراحی معاصر اگر مبلمان، طرحی منحنی دارد حتما در کنار آن از وسایل و اکسسوریهایی که دارای خطوط صاف هستند باید استفاده کرد.
۳_ رنگها:
در سبک مدرن رنگها بیشتر تم خاکی دارند و از رنگهای مکمل قهوهای، سبز و فیروزهای به عنوان رنگ مکمل استفاده میکنند. سبک معاصر بیشتر از رنگهای خنثی مثل سفید، سیاه و خاکستری به عنوان رنگ غالب استفاده کرده و برای ایجاد جذابیت بصری از رنگهای مکملی مثل نارنجی، قرمز و نیلی به میزان کم استفاده میشود.
در کل، سبک مدرن معمولاً به طراحیهای ساده و کمتزئین اشیاء تاکید دارد، در حالی که سبک معاصر بیشتر به تنوع، خلاقیت و استفاده از عناصر متنوع در دکوراسیون داخلی معتقد است. انتخاب بین این دو سبک میتواند بر اساس سلیقه شما و محیط مسکونی خود باشد.
شباهتهای سبک مدرن و معاصر چیست؟
شاید یکی از عواملی که باعث میشود سبک مدرن و معاصر به جای همدیگر به کار بروند و تشخیصشان از هم سخت باشد، این است که بسیاری از ویژگیها و عناصر طراحی معاصر شبیه به سبک مدرن است.
۱_ در طراحی هر دو سبک از مولفههای ساده و خطوط صاف و دقیق استفاده میکنند( سبک معاصر انعطافپذیرتر است).
۲_ طراحیهای معماری هر دو سبک ساده و ظریف است. هر دو از عناصر تجملاتی اجتناب میکنند و به حفظ سادگی و راحتی تاکید دارند.
۳_ هر دو سبک به نقشه باز و آزاد اهمیت میدهند. برای ایجاد این احساس که فضای شما بزرگ است هر دو سبک طرح فضای باز و آزاد را ارائه میدهند. به همین دلیل فضای اتاق نشیمن با اتاق ناهارخوری و آشپزخانه ادغام میشوند و فضایی راحت و مطبوع را خلق میکنند.
۴_ در هر دو سبک مدرن و معاصر، مبلمانی ساده با پایههایی ظریف و در معرض نمایش دارند.
رنگهای سبک مدرن و معاصر
در سبک معاصر از رنگهای خنثی مثل سیاه، سفید و خاکستری استفاده میشود و میتوان گفت که این رنگها در حقیقت امضای سبک معاصر است. این رنگها جلوهای ساده به فضا میدهند. استفاده جسورانه از رنگهای قرمز و زرد یا رنگهای روشن برای به صورت محدود، فضا را از یکنواختی در میآورد. به طور مثال یک مبل به رنگ روشن را میتوان به خوبی با دیوارها و کفپوش خنثی ترکیب کرد.
در سبک مدرن از رنگهای خنثی مثل طوسی، نقرهای، کرم، بژ و سیاه به عنوان رنگهای غالب در این سبک استفاده میشوند. رنگهای گرم و شاد به صورت بسیار هوشمندانه در سبک مدرن مورد استفاده قرار میگیرند. در سبک مدرن از رنگهای شاد و گرم به عنوان رنگ غالب استفاده نمیشود و بصورت سایه و میزان کم استفاده میشوند.
سبک مدرن چه ویژگیهایی دارد
۱_ خطهای صاف و دکور مینیمال
تا قبل از ظهور سبک مدرن، سبکهای ویکتوریایی و رنسانس با تزیینات و جزئیات زیاد و ماکسیمال در اوج بودند. اما سبک مدرن تمام اینها را کنار زد تا به فضایی مرتب با مبلمان کم و خطوط صاف و یکدست برسد. شعار مدرنیسم این است: “وسایل همیشه باید کاربردی باشند”؛ به این معنی که اگر وسیلهای دارید که از آن استفاده نمیکنید و کاربردی در خانه شما ندارد از آن خلاص شوید!
۲_ رنگهای خنثی
سفید، بژ و حتی بعضی طیفهای مشکی، رنگهای اصلی پالت سبک مدرن هستند. اما میتوان از کمی رنگ تاکیدی گرم هم در دکواسیون استفاده کرد. در سبک مدرن متریالهای طبیعی مثل چوب، سنگ و چرم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. پس استفاده از یک ترکیب رنگی طبیعی، مهم است و رنگهای تند برای استفاده در مقیاسهای بالا اصلا توصیه نمیشوند و میتوان از آنها به عنوان عامل ایجاد پویایی بیشتر در فضا استفاده کرد.
۳. دیوارهای کمتر
در این سبک هرچقدر دیوارهای داخلی کمتر باشند، بهتر است و بجای دیوار از چینش صحیح مبلمان برای جدا کردن فضاها استفاده میشود. برای مثال، از جزیره آشپزخانه به عنوان جداکننده اتاق نشیمن و آشپزخانه استفاده میشود.
۴_ نورگیر بودن فضا
یکی دیگر از مشخصههای سبک مدرن، نورگیر بودن فضا برای بزرگتر نشان دادن آن است. از پنجرههای بزرگ برای اینکه نور بیشتری وارد فضا شود استفاده میکنند. اکثرا در این سبک از پردههای نازک و روشن، برای اینکه نور طبیعی به داخل منزل بتابد استفاده میکنند.
در سبک مدرن از منابع روشنایی مثل لوستر، آباژور و چراغهای دیوارکوب استفاده میکنند. استفاده از نورهای مخفی در این سبک بسیار رایج است. لامپهای هالوژن را میتوان بالای تابلوها، نقاشیها یا پوسترها نصب کرد. استفاده از چراغ بالای تابلو، آن را تبدیل به نقطه کانونی کرده و نگاهها را به سمت خود جلب میکند.
۵_ جنس مبلمان
عصر مدرن جنسهای جدیدی را برای عرضه بوجود آورد. این مبلمان در سبک مدرن، ساده و کاربردی است و تجملات در این سبک جایی ندارد. هدف از این دکوراسیون، کاربردی بودن وسایل به همراه زیبایی است. در سبک مدرن مبلمان، رنگهای گرم دارند و از پارچههایی با الیاف طبیعی مثل پنبه، کتان، پشم، ابریشم یا چرم استفاده میشود که زیبایی خیره کنندهای دارند.
۶_ متریال وسایل
طراح در سبک مدرن از مصالح و موادی استفاده میکند تا احساس مدرن بودن را به مخاطب القا کند. چوب و فلزات براق جایگاه ویژهای در این سبک دارند. از فلزات براق در اشپزخانه، کنسول، پایههای مبلمان و حتی اکسسوریها استفاده میشود. البته از پلاستیک هم در ساخت وسایل استفاده میشود.