شاید فضای مثبت و منفی در دکوراسیون به گوشتان ناآشنا باشد، ولی این موضوع یکی از اصلیترین وجوه طراحی داخلی است. در دکوراسیون داخلی به فضایی مثبت میگوییم که با وسایل و اشیای گوناگون مانند مبلمان آباژور، میز و… اشغال شده باشد. به فضایی که در آن وسیلهای قرار نگرفته باشد فضای منفی میگوییم. فضای منفی باعث ایجاد هارمونی و آرامش در اتاق میشود و مثل نفسی که تازه میکنیم، وجودش برای دکوراسیون الزامی است. با مجله دکوراسیون هشتی همراه باشید تا به بررسی فضای مثبت و منفی، در دکوراسیون منزل بپردازیم. زیرا چیدمان صحیح، باعث در کنار هم داشتن این دو فضا و جلوگیری از شلوغی بیش از حد میشود. برای درک بهتر این موضوع، برای تک تک اتاقهای خانه مثال میزنیم تا ببینید طراحان داخلی از چه روشهایی، برای ایجاد فضای منفی استفاده میکنند.
فضای مثبت و منفی در دکوراسیون منزل
یک. آشپزخانه: کابینت کمتر، زندگی بهتر!
درست است که در آشپزخانه، به فضای زیادی احتیاج داریم، ولی کابینت زیاد هم میتواند موجب شلوغی فضا شود. بهتر است تا جایی که ممکن است، از کابینتهای دیواری دل بکنیم و به جای آن از چند شلف استفاده کنیم، که هم جای کمتری اشغال کند و هم آشپزخانه زیباتری داشته باشیم. چون بهترین فرصت برای نصب منابع نوری است که میتواند صحنهای بسیار چشمنواز برای ما به ارمغان بیاورد.
برای ایجاد فضای منفی در آشپزخانه، میتوان از جزیره استفاده کرد. با این کار، هم فضای بیشتری برای نگهداری در اختیار داریم و هم اینکه جزیره چشم ما را روی جذابترین وسایل متمرکز میکند.
دو. ایجادفضای منفی در سرویس بهداشتی
در عکس زیر از دو کاشی سفید و زرد با طرحهای متفاوت استفاده شده است. قسمتهای زرد رنگ چشم ما را جذب میکند. ولی فضای منفی که سفید رنگ است، باعث میشود چشم ما بین دو طرح در حرکت باشد.
اما اگر دقت کنید میتوانید فضای منفی بیشتری بیابید. طرح دیوار، فقط در قسمت دوش وجود دارد. بعد از آن، دیوار سفید آن را احاطه کرده تا به ما احساس راحتی بیشتری بدهد و چشم اذیت نشود. و البته، دیوار شیشهای دوش هم به وسیله قاببندی مینیمالی که دارد، فضای منفی ایجاد کرده و به ما اجازه میدهد بتوانیم فراتر از آن را مشاهده کنیم.
همچنین، فضای منفی به ما این اجازه را میدهد تا از رنگهای تندتر هم برای تاکید بیشتر استفاده کنیم. در عکس زیر میبینید که دیوار سه رنگ متفاوت دارد و قسمتهای سفید دیوار از شلوغی جلوگیری میکند و باعث میشود رنگها خود را نشان دهند.
لازم نیست حتما فضای منفی به رنگ سفید باشد. در عکس زیر میببینید که روشویی صورتی، چطور خود را از دیوار آبی رنگ اطرافش (فضای منفی) جدا میکند و محیط را بسیار دلنشینتر میکند.
سه. اتاق خواب
اگر اتاقتان منظره خوبی دارد آن را نقطه عطف قرار دهید. در عکس زیر، تم اتاق به رنگ خنثی است و نقطه عطف پنجره است.
یکی دیگر از کارهایی که میتوانید انجام دهید، این است که تمرکز را بر تخت بگذارید. در تصویر زیر اگر قاب عکسی بالای تخت نصب و پا تختی خیلی نزدیک تخت قرار میگرفت، فضا شلوغ دیده میشد .
چهار. نشیمن
در عکس زیر مشاهده میکنید که نقطه عطف فضای نشیمن، شومینه مدرن و تابلوی بالای آن است. برای اینکه اتاقنشیمن شلوغ نشود و نقطه عطف در مرکز توجه باشد، از مبلمان ساده و کوتاه استفاده شده، تا فضای منفی بیشتری داشته باشد. حال تصور کنید اگر در این فضای کوچک، مبلی بلند بود و چند مبل و صندلی دیگر در اتاق نشیمن قرار میگرفت چه پیش میآمد؟ قطعا محیط بسیار شلوغ میشد و چشممان، نقطهای برای اینکه روی آن تمرکز کند نداشت.
البته فضای منفی فقط برای مینیمالیستها نیست. افرادی که به سبک ماکسیمال علاقهمند هستند هم باید از آن استفاده کنند. در تصویر زیر میبینید که کاغذدیواری طرحدار بوسیله رنگ خنثی پایین دیوار متعادل شدهاست و تمرکز ما ابتدا بر روی مبلمان روی زمین قرار میگیرد. در حالی که کاغذدیواری مهمترین المان در قسمت بالاتر اتاق است.