یکی از المان های تزئینی که در دکوراسیون و نمای داخلی یک محیط تاثیر به سزایی دارد، نورپردازی می باشد؛ که با شیوه ای گوناگونی صورت می گیرد. به این ترتیب طراحی یک دکوراسیون داخلی باید به گونه ای باشد که بتواند نورپردازی برجسته تری را از خود به جای بگذارد. در ادامه با انواع نورپردازی در دکوراسیون داخلی آشنا خواهیم شد.
معرفی انواع نورپردازی در دکوراسیون داخلی
در معماری داخلی یکی از آیتم هایی که می تواند طراحی نمای داخلی و وسایل به کار برده شده را جذاب تر نشان دهد، نورپردازی است. نورپردازی به شیوه های گوناگونی صورت می گیرد که هر یک از آن ها جذابیت مخصوص به خودشان را دارند. به جرات می توان گفت یکی از مهمترین و اصلی ترین عناصر در طراحی نمای داخلی پدیده نورپردازی است، چرا که بافت و رنگ و فرم تمامی اجزای به کار برده شده در دکوراسیون به وسیله نورپردازی است که هویت پیدا می کنند.
در واقع این نورپردازی است که حس و حال متفاوتی به فضا بخشیده و محیطی گرم و صمیمی ایجاد می کند. اما بهتر است بدانید که نورپردازی باید طبق اصول صحیح مربوط به خودش انجام بگیرد تا بتواند شگفتی خود را به نمایش بگذارد و راندمان کاری بالایی داشته باشد. البته لازم است اضافه کنم که نورپردازی صحیح در همان حد که می تواند زیبا و چشم گیر باشد، اگر به درستی انجام نشود، می تواند تاثیر منفی در محیط ایجاد کند. به این ترتیب انواع نورپردازی در دکوراسیون داخلی با توجه به سلیقه افراد صورت می گیرد.
نورپردازی به معنای چیدمان درست منابع نوری برای ایجاد کردن یک فضای زیبا و چشم گیر است. به این ترتیب در انواع متفاوتی صورت می گیرد که این به نوع محیط مورد نظر و سلیقه افراد وابسته است. از جمله مهمترین انواع نورپردازی که در محیط داخلی صورت می گیرند، به شرح موارد ذکر شده در زیر می باشند:

نورپردازی طبیعی
نورپردازی طبیعی همانطور که از نام آن پیداست، به وسیله نور خورشید در دکوراسیون داخلی طراحی شده و به کار برده می شود که برای ایجاد حس تازگی و سرزندگی در دکوراسیون بسیار اهمیت دارد. در این طراحی از پنجره ها و نور گیرهای بزرگ و به خصوصی استفاده می شود که در به اشتراک گذاشتن این نورپردازی طبیعی نقش مهمی را ایفا می کنند.
نورپردازی مصنوعی در دکوراسیون داخلی
یکی دیگر از انواع نورپردازی در دکوراسیون داخلی نورپردازی مصنوعی می باشد؛ که در این طراحی از انواع المان های مخصوص برای ایجاد نورپردازی استفاده می شود. از آنجایی که از نور خورشید نمی توان به عنوان یک منبع دائمی برای نورپردازی استفاده کرد، این روش به کمک ابزارهای روشنایی به کار برده می شود. نورپردازی مصنوعی در انواع متفاوتی طراحی شده است که به صورت موارد ذکر شده در زیر است:
- نورپردازی براساس مفاهیم کاربردی، که در این طراحی نور و روشنایی و عملکردهای مختلف آن ها هدف قرار خواهند گرفت. به این صورت در آن ها از نمونه هایی به عنوان نورپردازی کم، نورپردازی وظیفه ای، نورپردازی تاکیدی یا برجسته ای و نورپردازی تزئینی استفاده می شود که هر یک کاربرد مخصوص به خودشان را دارند.
- نورپردازی براساس محل استفاده، نمونه دیگر نورپردازی مصنوعی به حساب می آید؛ که با توجه به محل و مکان مورد نظر انتخاب می شوند. در این نورپردازی باید مدنظر قرار داد که این روشنایی قرار است برای چه محیط و محوطه ای پیاده سازی شود.

نورپردازی محیطی و کلی
در این نوع نورپردازی می توان استفاده از فانوس ها، چراغ های دیوارکوب و سایر ابزارهای نورپردازی را به یک محیط خاص در دکوراسیون داخلی و یا به کل محیط اختصاص داد که هر یک درخشش و جلوه خاص خودشان را دارند.
نورپردازی متمرکز در دکوراسیون داخلی
این نوع از نور به کار برده شده در فضا باعث برجسته تر نشان دادن وسایل منزل و معماری یک بخش از محیط به کار برده می شود. برای نمونه برای برجسته تر نشان دادن یک اثر هنری یا وسیله گران قیمت، از نورپردازی متمرکز استفاده می شود.
اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی
اهمیت نورپردازی در یک معماری داخلی بسیار چشم گیر است. به صورتی که به راحتی می توانید حس و حال متفاوتی را که در قدم گذاشتن به یک محیط با نورپردازی شگفت انگیر به دست می آید را درک کنید. ولی بهتر است بدانید که انواع نورپردازی در دکوراسیون داخلی علاوه بر این که باعث جذب بیننده و برجسته تر نشان دادن دکوراسیون داخلی و معماری نما می شود، از مزایای دیگری نیز بهره مند است که می توان به موارد ذکر شده در زیر اشاره کرد:
- نورپردازی می تواند رنگ های به کار برده شده در محیط را چشم گیر تر نشان دهد. همچنین باعث بزرگتر نشان دادن فضای مورد نظر می شود.
- بهبود عملکرد در یک محیط از دیگر اهمیت های به کار بردن نورپردازی در محیط است. چرا که باعث آسان تر شدن کارها شده و امنیت و ایمنی را در فضای مورد نظر ایجاد می کند. نورپردازی در هر بخش محیط می تواند تاثیر چشم گیری برجای بگذارد.
- ایجاد یک محیط دلباز و گرم و صمیمی از دیگر دلایلی است که باعث می شود افراد به نورپردازی در دکوراسیون داخلی اهمیت بسیار دهند.

کلام آخر
انواع نورپردازی در دکوراسیون داخلی علاوه بر روشنایی فضا باعث بهتر و زیباتر شدن محیط می شوند و نمای داخلی را چشم گیر می کنند. به این ترتیب می توانید با توجه به سلیقه خود از انواع این سبک از نورپردازی در محیط کاری یا مسکونی خود استفاده کنید.
سوالات رایج انواع نورپردازی در دکوراسیون داخلی
- آیا نورپردازی دکوراسیون داخلی بر خلق و خو تاثیرگذار است؟
بله. چرا که یک نورپردازی عالی می تواند خستگی را از بین برده و محیطی آرام و امن ایجاد کند که نتیجه آن بالا بردن دقت و افزایش بازدهی آن است. - یکی از مهمترین عناصر در طراحی دکوراسیون داخلی چیست؟
نورپردازی یکی از مهمترین عناصر در طراحی دکوراسیون داخلی به حساب می آید، که می تواند فضایی چشم گیر و جذاب برای بیننده ایجاد کند. - منظور از نورپردازی دکوراسیون داخلی چیست؟
منظور از این نورپردازی به کار بردن صحیح انواع منابع نوری در فضاهای خانه است که باعث ایجاد یک دکوراتیو لوکس و مدرن می شود.