انتخاب رنگ معمولا یکی از سختترین موضوعاتی است که در دکوراسیون خانه به آن برمیخوریم. دلیلش این است که رنگها بیثبات هستند. ما انواع طیفهای رنگی را در اختیار داریم و لازم است هرکدام از اینها را در ترکیب رنگی و به میزان درست استفاده کنیم چون اگر این اتفاق نیفتد، هارمونی و زیبایی را از دست میدهیم. خوشبختانه چهار قانون رنگی در دکوراسیون وجود دارد که با دانستن آنها، میتوانیم تعادل را بوجود آوریم. با مجله هشتی همراه باشید تا به بررسی چهار قانون رنگی در دکوراسیون بپردازیم. هدف این است تا با یادگیری آنها یک بار برای همیشه زیبایی را به فضای خانههایمان هدیه دهیم.
چهار قانون رنگی در دکوراسیون منزل
قانون ۱۰ -۳۰- ۶۰
این راهکار میتواند به بهترین دوست شما در دکوراسیون تبدیل شود. مهم نیست که سلیقهی شما چیست یا دلتان میخواهد اتاقتان به چه صورت در بیاید چون در هر صورت این قانون برای متعادل کردن پالت رنگی لازمتان میشود.
برای اجرای این قانون رنگی در دکوراسیون منزل، فقط به سه رنگ، نیاز دارید که ۱۰ -۳۰- ۶۰ درصد هرکدام را نشان میدهد. شاید بپرسید چطور میتوانیم این درصدها را مشخص کنیم؟ ابتدا باید رنگ غالب خود را تعیین کنید که قسمت عمده پالتتان یعنی ۶۰ درصد را تشکیل دهد. معمولا این رنگ را خنثی و روشن انتخاب میکنند تا فضای زیادی را، بدون شلوغ کردن در برگیرد. قدم بعدی تعیین رنگ ثانوی و سرزندهتری است که باید کم و بیش ۳۰ درصد اتاق را شامل شود. در انتها نوبت به رنگ ۱۰ درصدی میرسد. که از آن به عنوان رنگ تاکیدی یاد میشود. یعنی باید از یک طیف پررنگ، در لایههای کوچکتر مثل کوسن، شمع، ساعت و غیره استفاده کرد. عکس زیر نمونهی خوبی برای این قانون است:
رنگ غالب بژ است که میتوانید آن را روی مبل و دیوارها مشاهده کنید. همانطور که میتوانید حدس بزنید، رنگ ثانوی مشکی است. که در قفسههای کتاب، میز کنار مبل، کوسنها، صندلی ناهارخوری و فرش استفاده شده است. میرسیم به آخرین رنگ که مرجانی است و در کوسن و گلدانهای تصویر مشاهده میکنید.
قانون سرد در برابر گرم
یکی از چهار قانون رنگی در دکوراسیون منزل، قانون سرد در برابر گرم است و بستگی به این دارد که هر طیف رنگی در کدام قسمت دایره قرار میگیرد. میدانیم که رنگهای قرمز، نارنجی و زرد به علت انرژی و طراوتی که دارند، به عنوان رنگ گرم شناخته میشوند. اما رنگهای خنثی مثل قهوهای و برنزی نیز در این دسته قرار میگیرند. در طرف مقابل دایره رنگی چه طیفهایی را میتوان دید؟ همانطور که حدس میزنید آبی، سبز، بنفش و خاکستری، رنگ سرد محسوب میشوند. انتخاب رنگ سرد یا گرم انرژی محیط را به طرز شگفتانگیزی تغییر میدهد. پس از آنجایی که رنگهای گرم پرانرژی و سرزنده هستند، بهتر است در فضاهای عمومی مثل ناهارخوری و آشپزخانه استفاده شوند. برعکس رنگهای سرد مقهور هستند و احساس آرامش را برای مخاطب به ارمغان میآورند پس میتوان در اتاقخواب و سرویس بهداشتی از آنها بهره برد.
قانون رنگهای مکمل
در بین تمام راهکارهایی که طراحان دکوراسیون برای انتخاب رنگ از آن استفاده میکنند، رنگهای مکمل از همه سادهتر است. چون فقط به دو رنگ نیاز دارید که در دایره رنگی، دقیقا روبروی هم قرار میگیرند. برای مثال رنگهایی چون آبی، نارنجی، زرد، سبز، بنفش یا قرمز از این دست مکملها هستند. همانطور که در عکس زیر مشاهده میکنید رنگهای مکمل تضاد بسیار بالایی دارند. با اینکه انرژی زیادی را به محیط منتقل میکنند، بهتر است به میزان کم ازآنها استفاده شود. برای مثال میتوانید به عنوان رنگ تاکیدی از آنها استفاده کنید، بعد میزان زیادی رنگ خنثی را برای متعادل کردن رنگها بکار بگیرید تا چشم خسته نشود.
قانون تم رنگی مشابه
یکی از چهار قانون رنگی در دکوراسیون منزل قانون تم رنگی مشابه است. اگر با دایره رنگی به مشکل خوردهاید، از قانون رنگی تم مشابه استفاده کنید. برای این کار باید یک رنگ مرکزی را انتخاب کنید. بعد از رنگهایی که در دو طرف آن قرار میگیرند به عنوان کمکی، استفاده کنید. برای مثال در اینجا دو رنگ اولیه تعیین شدهاست و رنگ سوم ترکیب آن دو رنگ است. برای مثال قرمز، زرد و نارنجی، یا آبی، قرمز و بنفش میتوانند پالت رنگی ما باشند. از آنجایی که فقط سه رنگ مورد استفاده قرار میگیرند، برای تعادل نیاز است قانون ۱۰ -۳۰- ۶۰ را بکار برد.
البته این را هم فراموش نکنید که شما میتوانید از طیفهای مختلف، تنها یک رنگ را استفاده کنید. این مدل ترکیب رنگ به عنوان مونوکروماتیک شناخته میشود: مونو به معنای یک و کروماتیک به معنی رنگ است. میتوانید چند مدل از ترکیب مونوکروماتیک را در زیر ببینید: